Připomínáme si 18. 8. 2018

Před 200 lety se narodil český obrozenecký básník Václav Bolemír Nebeský, blízký přítel Boženy Němcové


Před 200 lety se narodil francouzský malíř a průkopník fotografie Henri Le Secq


Před 150 lety francouzský fyzik, astronom a průkopník spektroskopie Pierre Janssen při pozorování zatmění slunce objevil helium


Před 140 lety se narodil filipínský politik Manuel Quezon, v letech 1935–1944 prezident Filipín


POZOR: O tomto se nesmí mluvit!

Před 170 lety zemřeli mladí argentinští milenci Camila O’Gormanová (20 let) a Ladislao Gutiérrez (24 let). Byli společně se svým nenarozeným dítětem (Camila byla v 8. měsíci těhotenství) rozstříleni popravčí četou za to, že udržovali milostný vztah, přestože Ladislao pracoval jako kněz pro nejzločinnější organizaci v historii lidstva, katolickou církev, a porušil tedy celibát.


Před 110 lety se narodil francouzský socialistický politik Edgar Faure. Během života zastával celou řadu různých exekutivních funkcí včetně mnoha ministerských postů, dvakrát byl krátce i premiérem Francie. Letos v březnu uplynulo 30 let od jeho úmrtí.


Před 85 lety se narodil věhlasný polsko-francouzský filmový režisér a herec Roman Polański, držitel mnoha prestižních ocenění včetně jednoho Oscara


Před 60 lety byl v USA poprvé vydán román Lolita rusko-amerického spisovatele Vladimira Nabokova. Román je kromě svého eroticky zaměřeného námětu silně kritický k americkému způsobu života a vyvolal rozsáhlé kontroverze.


Před 20 lety zemřel světově proslulý československý vědec a vynálezce Otto Wichterle, objevitel měkkých kontaktních čoček a silonu. Zajímavostí je, že přístroj na výrobu prvních měkkých kontaktních čoček si postavil ze stavebnice Merkur.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *