Připomínáme si 20. 8. 2018

Před 240 lety se narodil chilský revolucionář Bernardo O’Higgins


Před 160 lety britský biolog Charles Darwin poprvé publikoval svou evoluční teorii přirozeného výběru


Před 140 lety se narodil český básník a spisovatel Jakub Deml


Před 120 lety se narodil německý nacista Julius Schaub. Byl dlouholetým pobočníkem Adolfa Hitlera a jedním ze zakladatelů Schutzstaffel (SS).


Před 110 lety se narodila česká spisovatelka dětské literatury Bohumila Sílová. Proslavila se především svou sérií příběhů ze života malého černouška Pavího Očka. Kromě pohádek pro nejmenší čtenáře, do kterých dokázala velmi citlivě vnášet i sociální a politická témata, psala také dívčí romány a knihy s budovatelskou tematikou, kromě toho několik let vedla dětskou rubriku Rudého práva. Jejím manželem byl novinář, soudruh Jiří Síla. Jednu ze svých pohádek (Vypravování o třech písmenkách) napsala v roce 1933 společně se soudruhem Juliem Fučíkem.


Před 110 lety zemřel slovenský prozaik a publicista Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský


Před 100 lety se narodila polsko-britská psychoanalytička Hanna Segalová


Před 100 lety se narodil český lékař Přemysl Doberský, jeden z našich nejvýznačnejších obezitologů a dietologů. Specializoval se zejména na dietologii v praxi nemocnic a lázeňských zařízení.


Před 80 lety se narodil první francouzský kosmonaut Jean-Loup Chrétien. Byl vycvičen v Sovětském svazu, kde také absolvoval své dva první kosmické lety. Třetí let absolvoval v americkém raktoplánu s mezinárodní posádkou.


Před 80 lety se narodil český polymerní fyzik a popularizátor vědy Miroslav Raab


Před 50 lety začala invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Názory na potřebnost této akce se různí, nicméně historickým faktem zůstává, že díky ní se podařilo odrazit kontrarevoluční vlnu a pro československé obyvatelstvo získat dalších 21 let života v jediném spravedlivém a trvale udržitelném zřízení, socialismu. Vojenská intervence nebyla útočná; velká část ze 137 československých obětí, zmiňovaných současnými ultrapravicovými médii řízenými úzkou skupinou kapitalistických korporací, v čele s médii tzv. „veřejnoprávními“, byla obětí dopravních nehod s účastí armádní techniky a jiných nedopatření. Zbytek zahynul po provokacích či sabotážích ze strany obyvatelstva (jako „oběti“ „okupace“ jsou nesmyslně nazýváni např. i civilisté, kteří zahynuli při výbuchu tanku zapáleného jinými civilisty). Srovnávání této intervence např. s německou okupací behěm 2. světové války je proto naprostou nehorázností a zavrženíhodným pohrdáním skutečným odbojem se skutečnými hrdinnými obětmi, které položily svůj život za svobodu, socialismus a šťastný život budoucích generací.


Před 40 lety zemřel československý psychiatr a hudební skladatel Ivan Jirko


Před 30 lety vstoupilo v účinnost příměří, kterým po 8 letech fakticky skončila Irácko-íránská válka, která neměla žádného vítěze, ale zanechala po sobě statisíce mrtvých na obou stranách


Před 30 lety vypukly mimořádné rozsáhlé požáry v americkém národním parku Yellowstone. Zničeno bylo 36 % rozlohy parku a požár zanikl působením počasí, nebylo v silách tisíců nasazených hasičů jej zlikvidovat.


Před 20 lety kanadský nejvyšší soud rozhodl, že frankofonní provincie Québec se nemůže odtrhnout od Kanady bez souhlasu federální vlády. Tím byly ukončeny tamní separatistické snahy.


Před 10 lety zemřel význačný čínský politik, soudruh Chua Kuo-feng, jeden ze čtyř Nejvyšších vůdců Čínské lidové republiky ve 20. století. Během svého života zastával celou řadu vysokých stranických a vládních funkcí.


Před 10 lety došlo k leteckému neštěstí ve španělském Madridu. Letadlu mířícímu na Kanárské ostrovy se nepodařilo vzlétnout a havarovalo v těsné blízkosti letištní dráhy. Nehodu nepřežilo 154 ze 172 lidí na palubě.


Před 5 lety poprvé přijala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR usnesení, kterým navrhla prezidentovi své rozpuštění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *