Připomínáme si 22. 8. 2018

Před 220 lety zemřel český hudební skladatel Emerich Václav Petřík


Před 190 lety zemřel německý lékař Franz Joseph Gall, anatom a zakladatel frenologie


Před 145 lety se narodil sovětský filozof, ekonom, spisovatel, žurnalista a politik, soudruh Alexandr Alexandrovič Bogdanov


Před 140 lety se narodil kontroverzní český spisovatel, básník a filosof Ladislav Klíma


Před 120 lety se narodil sovětský matematik, fyzik, spisovatel, politik a partyzán, soudruh Dmitrij Nikolajevič Medvěděv. Za jeho hrdinství během 2. světové války a další zásluhy mu byl udělen titul Hrdina Sovětského svazu, Leninův řád, Řád rudého praporu a mnoho dalších ocenění a vyznamenání.


Před 110 lety se narodil sovětský marxisticko-leninský filosof, soudruh Pjotr Nikolajevič Fedosejev, nositel Leninova řádu, Leninovy ceny, Řádu Říjnové revoluce a mnoha dalších ocenění. Zabýval se především historickým materialismem, vědeckým komunismem, vědeckým ateismem a kritikou buržoazní filosofie a sociologie. Během života zastával celou řadu akademických a stranických funkcí a v letech 1962–1989 byl poslancem Nejvyššího sovětu SSSR.


Před 110 lety zemřel český lékař a profesor medicíny Jan Bohumil Eiselt. Byl prvním českým učitelem pražské lékařské fakulty a zakladatelem prvního českého odborného lékařského časopisu – Časopisu českých lékařů, který vycházel od roku 1862.


Před 110 lety se narodil český klavírista a hudební skladatel Jiří Eliáš


Před 75 lety zemřel v sovětském exilu československý politik, zakládající člen Komunistické strany Československa, soudruh František Nedvěd. Předsedal organizaci Mezinárodní rudá pomoc a angažoval se v zajišťování pomoci komunistům během španělské občanské války. V letech 1929–1938 byl členem Národního shromáždění ČSR.


Před 70 lety zemřel nacistický válečný zločinec Josef Bühler. Byl popraven v Krakově za zvěrstva, kterých se během 2. světové války dopustil na polském lidu.


Před 65 lety byla definitivně zrušena nechvalně proslulá trestanecká kolonie na Ďábelském ostrově, ležícím nedaleko pobřeží Francouzské Guyany. Proslavila se zejména díky románu Henriho Charrièrea Motýlek, který byl pod stejným názvem také zfilmován.


Před 60 lety zemřel francouzský spisovatel Roger Martin du Gard, laureát Nobelovy ceny za literaturu (1937)


Před 40 lety zemřel keňský politik, soudruh Jomo Kenyatta, první premiér a prezident Keni. Ve 30. letech úzce spolupracoval s britskými komunisty a získal ekonomické vzdělání na Komunistické univerzitě pracujících Východu v Moskvě. Je označován za „otce zakladatele“ keňského národa.


Před 10 lety zemřel český historik Jaroslav Bakala, specialista na nejstarší dějiny Slezska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *