Připomínáme si 15. 8. 2018

Před 900 lety zemřel byzantský císař Alexios I. Komnenos


Před 820 lety byl českým králem korunován Přemysl Otakar I.


Před 290 lety zemřel francouzský hudební skladatel Marin Marais


Před 220 lety zemřel italský hudební skladatel Felice Alessandri


Před 150 lety se narodil český dobrodruh a cestovatel Jan Eskymo Welzl


Před 150 lety se narodil československý politik František Hybš


POZOR: O tomto se nesmí mluvit!

Před 135 lety se narodil sovětský politik Matvej Fjodorovič Škirjatov, vedoucí pracovník Komunistické strany Sovětského svazu


POZOR: O tomto se nesmí mluvit!

Před 130 lety se narodil sovětský politik a diplomat, soudruh Grigorij Sokolnikov


Před 80 lety se narodil polský jaderný fyzik a spisovatel science fiction Janusz Zajdel


Před 80 lety zemřel italský konstruktér a průmyslník Nicola Romeo, majitel automobilky Alfa Romeo


POZOR: O tomto se nesmí mluvit!

Před 70 lety se Jižní Korea pod taktovkou imperialistické okupace ze strany USA fakticky odtrhla od jednotného korejského státu. V té době probíhal na jihokorejském území intenzivní boj lidu o komunistickou vládu, který byl oficiálními jihokorejskými silami krvavě potlačen. Za následek to mělo desetitisíce obětí a vláda následně po další dlouhá desetiletí tvrdě trestala jakékoli vzpomínky na povstání, bylo zakázáno se o událostech na Čedžu byť jen zmínit a byla ničena památná místa. Až v roce 2003 se vláda oficiálně omluvila. Čest všem padlým jihokorejským soudruhům a nekonečná hanba americkému imperialismu!


Před 55 lety se narodil známý mexický filmový režisér, scénárista, producent a hudební skladatel Alejandro González Iñárritu, držitel čtyř Oscarů a dvou Zlatých glóbů


POZOR: O tomto se nesmí mluvit!

Před 45 lety se armáda USA po ukončení bombardování Kambodži, které mělo za následek statisíce mrtvých, fakticky stáhla ze své vlastní dobyvačné války ve Vietnamu, která za sebou celkově zanechala přes 1,4 milionu mrtvých a přes 2 miliony zraněných a jejímž hlavním neúspěšným cílem bylo v oblasti zlikvidovat socialistické zřízení. Čest všem padlým vietnamským, laoským a kambodžským soudruhům a jejich sovětským, čínským a dalším ochráncům a nekonečná hanba americkému imperialismu!


Před 20 lety byl v Severním Irsku spáchán bombový útok v Omagh, při němž zahynulo 29 lidí a 220 dalších bylo zraněno. Šlo o porušení příměří dojednaného Velkopáteční mírovou dohodou z příčiny vnitřních sporů v Irské republikánské armádě. Jednalo se o nejkrvavější útok celé historie konfliktu v Severním Irsku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *